מסלול אדום, מסלול ירוק: איזה פיצוי מגיע                          לעסק שנפגע במלחמה?


מסלול אדום, מסלול ירוק: איזה פיצוי מגיע לעסק שנפגע במלחמה? קיראו

 

חמישה חודשים לתוך המלחמה, ועסקים רבים מתמודדים עם קשיים, בייחוד אלו הנמצאים בקווי העימות. עו"ד יפעת בוסטוס בן דוד, המתמחה בדיני מסים, מסבירה אילו פתרונות מציעה המדינה

 

 

ישראל נמצאת במלחמה מאז ה-7 באוקטובר, כבר חמישה חודשים. למרות שאנחנו מנסים להפגין שגרה ולחזור למציאות היומיומית שלנו, רבים מבעלי העסקים עדיין מתמודדים עם קשיים כלכליים, בפרט אלו הנמצאים בקווי העימות, בצפון ובדרום. לדברי עו"ד יפעת בוסטוס בן דוד, המתמחה בדיני מסים, על רקע מלחמת "חרבות ברזל" מציעה המדינה סיוע. "אף שאין מדובר בפתרונות קסם", היא אומרת, "עדיין מדובר בעזרה נדרשת וחשובה, שלא כולם מודעים אליה ולמה הם זכאים לקבל".

מרבית בעלי העסקים סבלו מירידה בהכנסות או מבעיות של כוח אדם כתוצאה מהמלחמה. אף שבחודשים הראשונים לאחר פרוץ המלחמה, בייחוד בחודשים אוקטובר ונובמבר, המשק היה מצוי בקיפאון של ממש, הרי שגם כיום, לא כל העסקים חזרו לתפקוד מלא.

כבר מראשית הדרך הודיעה המדינה על מתן סיוע לעסקים, הן בקווי העימות והן בשאר הארץ, בהתאם לתנאים מסוימים. לדברי עו"ד בוסטוס בן דוד, בטרם פנייה בבקשה לרשות המסים, כדאי ורצוי להתייעץ עם גורם מקצועי, כדי שלא להתבלבל בין התביעות המוגשות ובכך לפגוע בסיכוי שתקבלו פיצוי.

"משרד האוצר ורשות המסים", אומרת עו"ד בוסטוס בן דוד, "חילקו את סוג וגובה הפיצוי לשני מסלולים עיקריים, שגם מתפצלים למסלולי משנה. התנאים והקריטריונים משתנים, כך שבקלות ניתן להתבלבל, או לא להבין לאן אנחנו, כבעלי עסקים משתייכים".

שני המסלולים העיקריים הם מסלול ירוק ומסלול אדום, כאשר בתחילת המלחמה למסלול הירוק היה גם מסלול משנה.

מסלול ירוק פתוח לכלל העוסקים במדינה שמחזור העסקים שלהם בשנת 2022 עמד על בין 12 אלף שקל ועד 400 מיליון שקלים. לפי המתווה במסלול זה, יינתן פיצוי חלקי בגין הוצאות קבועות והוצאות שכר. זכאות לקבל פיצוי במסלול זה מותנה בהוכחה כי הייתה ירידה במחזור של לפחות 25% בחודשים המקבילים בשנה הקודמת. גובה הפיצוי במסלול זה הוא עד כ-600 אלף שקל לתקופה ולעסקים גדולים גם עד 1.2 מיליון שקל.

המסלול האדום מיועד ליישובי הספר שנפגעו בעוטף עזה ובצפון, לפי רשימה פרטנית של יישובים המופיעה באתר משרד האוצר. מסלול זה דורש הוכחת נזק עקיף ואינו מוגבל בתקרת פיצוי.

לדברי עו"ד בוסטוס בן דוד, מי שבוחר להגיש תביעה במסלול האדום יצטרך להגיש בקשה בצורה פרטנית, ובכפוף לבדיקה ואישור של רשות המסים, יקבל את הפיצוי.

-         הבחירה במסלולים נראית די ברורה, היכן הבעיה?

עו"ד בוסטוס בן דוד: "זה נכון שההבדלים בין המסלולים נראים פשוטים וברורים, אך בחירה לא נכונה טומנת בחובה השלכות רבות על גובה הפיצוי שיאושר לבעל העסק. במידה ובעל עסק הגיש תביעה במסלול מסוים, יהיה קשה להעביר את התביעה למסלול אחר, ותלוי מה השלב שבו הדבר נעשה".

עו"ד בוסטוס בן דוד מוסיפה עוד, כי הבחירה בין המסלולים נוגעת בפרט למי שנמצאים בקווי העימות. לדבריה, אלו יכולים לפנות בשני המסלולים, אך כדאי שישקלו את זה העדיף להם, הן מבחינת משך זמן התביעה והן מבחינת גובה הפיצוי.

"המסלול האדום", היא מוסיפה, "הוא למעשה תביעה ביטוחית לכל דבר ועניין, כאשר עלינו להוכיח את הנזק שלו אנחנו טוענים – למשל בהפחתת הכנסות או בצמצום הפעילות של העסק. במסגרת התביעה הזו נוכל גם לטעון למניעת גידול עתידי בהכנסות ובכלל לנזק עתידי, אם למשל הסחורה תתקלקל, חוסר תחזוקה של העסק ובכלל. כלומר, מסלול זה אינו מוגבל לקריטריונים מסוימים של ירידה בהכנסות בשיעור של עד 25% אבל מנגד הוא מצריך היערכות כבכל תביעה אחרת".

-         מה היתרונות במסלול הירוק?

עו"ד בוסטוס בן דוד: "למסלול הירוק, לפחות מבחינת בעלי עסקים מקו העימות, אני מתייחסת כאל מקל הליכה או פלסטר, כלומר משהו שמסייע באופן רגעי. כאן מדובר בהגשת בקשה מהירה, בדיקה יחסית מהירה של אותה הבקשה וכך גם לגבי הפיצוי שיתקבל. כלומר, מי שזקוק לכאן ועכשיו, זה הפתרון בעבורו. בפרט, כאשר לתביעות במסלול האדום לוקח זמן להתברר ולא ידוע גובה הפיצוי שיתקבל".

-         אז אדום או ירוק?

עו"ד בוסטוס בן דוד: "ראשית אני מקווה שהמדינה תשכיל להגדיל ולהרחיב את הסיוע לבעלי העסקים בקווי העימות, ואולי גם תאפשר להם לתבוע בשני המסלולים גם יחד ולקבל כפל פיצויים. לצד זאת, ככל ובמציאות הקיימת אלו המסלולים העומדים בפנינו, חשוב שכל בעל עסק יבצע הערכה וחשיבה עם אנשי מקצוע בטרם הוא בוחר במסלול, על מנת שיבצע את הבחירה הטובה בעבורו ובעבור העסק שלו".

 


מלאו את פרטיכם ואחזור אליכם בהקדם:

Share by: